O dată la fiecare 11 zile și jumătate
O dată la fiecare 11 zile și jumătate, în anul ce tocmai a trecut, am avut norocul să pun mâna pe o carte nouă și să o citesc din scoarță-n scoarță. Fără să urmăresc vreun obiectiv anume — poate cel mult să bifez 24 de lecturi, ca să rotunjesc statistica din 2023 — am numărat până la urmă 32 de cărți, un record din întâmplare, pentru care n-am făcut nimic special.
Doar am redus constant timpii de ecran.
Dând pe mut babilonia mass-media și social-media, am descoperit o liniște în care mi-a fost mult mai ușor să mă aud pe mine însumi. Și, poate, n-o fi lucru puțin, într-o lume interesată într-atât de alții, încât își pierde tot mai mult identitatea. De prea multe ori suntem atât de preocupați să fim așa cum credem noi că vor alții să fim, încât ignorăm ceea ce vrem noi pentru noi să fim.
În titlurile de mai jos — lista scurtă pentru 2024 — am găsit idei și imagini care să mă ajute să înțeleg mai bine cine sunt, cine pot fi, cine nu vreau să fiu și în ce lume trăiesc. Poate inspiră și pe altcineva.
Nexus (Yuval Noah Harari, 2024), pentru ușurința cu care îmbină lecțiile de istorie despre societatea umană cu teme de reflecție pertinente despre posibila ei evoluție.
Insula copacilor dispăruți (Elif Shafak, 2021), pentru sensibilitatea cu care împletește natura și oamenii într-o poveste de iubire ce se naște și se încăpățânează să reziste într-o lume care nu-i oferă nicio șansă.
Din cer au căzut trei mere (Narine Abgarian, 2015), pentru că transformă un sat uitat de lume, cu ultimii săi locuitori, într-un spațiu magic și atemporal, ce mi-a adus aminte de Filipenii copilăriei mele.
Alegerea (Edith Eva Eger, 2017), pentru că pune în cuvintele corecte tot ce-am citit până acum despre ororile lagărelor de exterminare naziste și abia prin cartea asta am înțeles ce lecție ascunde, cu adevărat, moartea atâtor suflete chinuite fără vină.
Mai mult ca trecutul (Ana Blandiana, 2023), pentru că oamenii care pot depune mărturie că înainte NU era mai bine rămân tot mai puțini — iar cei capabili să transforme asta într-un mesaj percutant sunt încă și mai rari.