Oare se putea fundal mai potrivit pentru un spectacol Divertis decât Iașul, devenit în 2024 buricul pământului, buric ieșit de sub tricouri negre și mulate pe burți de interlopi și maneliști — atât de mulți încât au ocupat toate locurile de cazare, de nici divertișii n-au mai avut unde sta în oraș?
E prima dată când am fost în sală la un spectacol marca Divertis. Mi-am adus aminte de vremurile când ProTV sau Antena1 transmitea, o dată pe an, de undeva de pe litoral, Divertis Summer Show (sponsorizat de Connex, pentru ce-i care-și amintesc de începuturile telefoniei mobile) — și mă prăpădeam de râs în fața televizorului.
Ulterior, Divertis au intrat în mainstream-ul TV, pe rând la cele două televiziuni, apărând “pe sticlă” săptămânal. Un ritm care sufocant, care nu mai permitea poantelor să se coacă, sketch-urilor să-și găsească sclipirea, umorul s-a banalizat și a devenit mediocru.
Și am vrut mult să văd spectacolul acesta, care încheie un mic turneu în zona Moldovei. Mic și ca număr de orașe, și ca membri în scenă: nelipsiții Toni Grecu și Doru Antonesi (cu primul refuzând parcă să îmbătrânească, iar al doilea albit frumos de vremuri), Ioan T. Morar (cu o prezență scenică redusă, mai degrabă un spectator de lux venit să-și promoveze cartea, care dă o parte din titlul de pe afiș, e drept) și Valentin Darie (necesar pentru a-l interpreta pe Traian Băsescu în momentul de final).
Au fost două ore care au trecut repede, cu glume mai reușite decât mă așteptam. Un umor care nu se mai năpustește asupra publicului ca altădată, dar un umor inteligent, agreabil și lipsit de agresivitate. Un umor fără obscenități la tot pasul, cum sunt prea multe dintre numerele de stand-up de astăzi, un umor implicit și subtil, nu explicit și grosolan, care-și găsește publicul și la 40 de ani de la lansarea grupului Divertis. La cele două înregistrări cu Toni Grecu și Doru Antonesi făcând stand-up tot la Iași, dar tocmai în 1984, s-a râs din plin.
Cred că a fost un miniturneu aniversar, menit să arate că umorul politic — specialitatea grupului Divertis de-a lungul anilor — încă prinde, dacă are cine să-l facă. Problema comedianților, a tuturor celor care încearcă nișa politică, este mai degrabă lipsa de pe scena prezentului a personajelor cu adevărat pitorești. Greu să te bați cu figurile intrate în conștiința populară ale lui Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Corneliu Vadim Tudor sau Traian Băsescu. Nici măcar Nicolae Ceaușescu nu îi poate înfrunta de la egal, din cauza lipsei de referințe a publicului contemporan. Spectacolul are, totuși, grijă să puncteze că înainte era mai bine doar în mintea celor fără conștiința cozilor la mâncare, a frigului din apartamente, ori a cenzurii și a prefăcătoriei generalizate.
Cu Divertis am încheiat plăcut o seară nesperat de relaxantă. Înainte de spectacol am rătăcit mai bine de jumătate de oră printre rafturile unei librării, în miros de hârtie tipărită și fără stresul c-ar trebui să fiu la oră fixă undeva. Mi-am și cumpărat o carte (ce-și așteaptă rândul să fie parcursă la lumina lanternei), iar o alta am găsit-o în format electronic, după ce-am “furat” ideea dintr-o vitrină.
Mi-as fi dorit sa mai vad o data un spectacol al Divertis. Il vedeam in anii 90, am fost si la lansarea Corabiei Sperantei, caseta cu glume, la magazinul Muzica in 1996 (Toni Grecu spunea in speech-ul lui ca au ales sa lanseze Corabia Sperantei in primavara anului 1996, an electoral, dar in functie de ce urma sa se intample in toamna, sa ne asteptam si la Submarinul Sperantei)...
Si da, "era mai bine inainte" era sursa principala de glume pentru regretatul Gyuri Pascu, fara de care Divertis nu au mai putut fi ce au fost. Spunea o data, intr-un interviu, ca cei care au acea gandire au uitat ce era rau si si-ar dori un comunism cu Coca-Cola si telenovele...