Povestea unei adicţii: 6. Anul schismei (intermezzo)
Anul schismei (vezi episodul 5) a fost 1999. Un an al experienţelor şi al încercărilor cele mai diverse.
La un pas de noul mileniu, sau măcar de o schimbare semnificativă de dată, românii s-au trezit împărţiţi în două tabere, fiecare cu răspuns propriu la întrebarea Când începe practic noul mileniu: pe 1 ianuarie 2000, sau 1 ianuarie 2001?
Rotund şi frumos, anul 2000 era irezistibil pentru cei în aşteptarea sfârşitului lumii. Eclipsa de soare din august şi, câteva zile mai târziu, cutremurul de la Izmit (Turcia, 7,6 grade pe scara Richter, cifrele oficiale indicând peste18.000 de morţi şi aproape 50.000 de răniţi) ofereau argumentele cele mai elocvente pentru prăpădul definitiv ce pândea omenirea.
Valul panicard a fost îngroşat de propovăduitorii apocalipsei informatice. Denumită SF-istic problema Y2K, dilema formatului de dată 01.01.00 – care putea însemna anul 2000 sau, la fel de bine, 1900 – a generat ample dezbateri de-a lungul şi de-a latul globului, doar ca problemele concrete survenite în ziua cu pricina să fie considerate minore şi să contribuie, cel mult, la o antologie de curiozităţi nostime despre noul mileniu.
Pentru amatorii de istorie, statistică, ori pentru simpli nostalgici, un posibil calendar selectiv al anului 1999 – evenimente cu impact direct asupra societăţii româneşti, imediat sau de-a lungul anilor care s-au scurs de-atunci – ar putea arăta aşa:
1 ianuarie: Moneda euro este introdusă ca monedă oficială a Uniunii Europene, în formă electronică (bancnotele şi monedele vor fi puse în circulaţie la 1 ianuarie 2002) în 11 țări – Germania, Franța, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Spania, Portugalia, Austria, Finlanda și Irlanda. La momentul scrierii acestei însemnări, zonă euro este alcătuită din 20 de ţări. Bulgaria urmează să adere la 1 ianuarie 2024. Pentru România încă nu există un calendar de aderare, un orizont discutat neoficial fiind anul 2030.
12-22 ianuarie: A cincea mineriadă, încheiată cu celebra "Pace de la Cozia" dintre liderul minerilor, Miron Cozma, şi prim-ministrul Radu Vasile. O lună mai târziu, minerii vor forţa o a şasea mineriadă, oprită de forţele de ordine după ciocniri violente. Miron Cozma va fi arestat, în baza unei sentinţe anterioare a Curţii Supreme, care l-a condamnat la 18 ani de închisoare pentru participarea la mineriada din septembrie 1991.
23 februarie: Membrii Consiliului de Administrație al Bancorex, în frunte cu președintele băncii, Vlad Soare, demisionează. În scurt timp deponenții iau cu asalt ghișeele băncii pentru retragerea banilor. La 1 octombrie, “banca pentru mileniul trei” (sloganul publicitar al Bancorex) va fi lichidată şi radiată din Registrul Comerţului, lăsând în urmă pierderi de peste două miliarde de dolari. Ulterior, va fi confirmată implicarea autorităţilor statului şi a numeroase persoane publice în devalizarea băncii. Datoria va fi preluată de stat şi plătită de contribuabili (“taxa pe solidaritate” aplicată preţului carburanţilor), acţiunile legale împotriva vinovaţilor pierzându-se în “găurile” sistemului.
Februarie: Se lansează postul muzical Atomic TV.
8 martie: Se înfiinţează trupa de muzică pop A.S.I.A. Se va desfiinţa în 2006, iar până atunci va imprima în conştiinţa populară cupletele Ia cu tine şi inima mea / Şi ascunde-o în bagaje, undeva şi Sună periculos / Trage fusta mai jos.
24 martie: Începutul intervenţiei NATO în Războiul din Kosovo, prin lovituri aeriene asupra Serbiei. Fără să i-o ceară nimeni, România (încă neafiliată NATO) îşi deschide spaţiul aerian pentru avioanele Organizaţiei, tensionând relaţiile cu vecinul din vest. Raidurile NATO au fost decisive pentru încheierea operaţiunilor de luptă pe 12 iunie, după trei luni în care 800.000 de refugiaţi şi-au părăsit căminul. Pe 27 mai, Slobodan Milošević va fi condamnat pentru crime împotriva umanităţii. Relaţiile tensionate dintre kosovari şi sârbi rămân şi astăzi un vulcan gata să erupă violent.
7-9 mai: Papa Ioan Paul al II-lea efectuează o vizită ecumenică la Bucureşti, prima vizită a unui suveran pontif în România şi, de asemenea, prima vizită a unui Papă într-o ţară majoritar ortodoxă.
2 iulie: Se semnează contractul de vânzare-cumpărare a pachetului majoritar de acţiuni al SC Automobile Dacia SA Piteşti. Cumpărătorul este compania franceză Renault.
11 august: Eclipsă totală de soare cu vizibilitate maximă din România. Directorul NASA vine în vizită la Bucureşti – singura capitală europeană situată exact pe linia centrală a benzii de totalitate. Banca Naţională a României marchează evenimentul prin emiterea unei bancnote speciale, cu valoarea nominală de 2.000 ROL (lei “vechi”). Bancnota din polimer – pe înţelesul tuturor: din plastic – este prima de acest fel din Europa şi din emisfera nordică.
20 octombrie: Parlamentul României votează Legea pentru deconspirarea fostei Securităţi ca poliţie politică.
21 octombrie: Apare la Bucureşti primul număr al revistei Playboy.
25 octombrie: Are loc primul transplant de cord din România, executat la Spitalul de Urgenţă Floreasca de o echipă de medici condusă de conf. dr. Şerban Brădişteanu.
10 noiembrie: Mii de salariaţi SNCFR protestează împotriva planului de restructurare a societăţii propus de ministrul Traian Băsescu (ulterior primar general al Bucureştiului timp de patru ani, preşedinte al României pentru zece ani, apoi europarlamentar – dovedit ca fost colaborator al Securităţii în perioada comunismului).
29 decembrie: Guvernul adoptă cota unică de TVA de 19%, aplicabilă de la 1 ianuarie 2000.