Regia: Neill Blomkamp
Roluri principale: David Harbour, Archie Madekwe, Orlando Bloom, Djimon Hounsou
Durata: 2h 14m
Evoluție sau involuție?
Reclamele devin atât de complexe, încât capătă statut de producții cinematografice în toată regula — sau filmele devin atât de “subțiri”, încât nu reușesc să treacă dincolo de nivelul unor clipuri promoționale?
Pentru fanii luxului german, Liam Neeson ne-a arătat câteva dintre caracteristicile unui SUV Mercedes. Apoi Denzel Washington ne-a arătat unde am putea scoate o asemenea mașină la plimbare, respectiv pe Coasta Amalfi. Iar acum, pentru cei care nu-și permit nici mașina, nici destinația, David Harbour ne arată că unele simulatoare auto sunt foarte aproape de realitatea circuitelor de curse, cel puțin ca detalii tehnice.
Gran Turismo este inspirat din evenimentul real GT Academy, organizat de cei de la Nissan, prin care cei mai buni piloți din jocul Gran Turismo au primit șansa de a concura la volanul unei mașini de curse adevărate.
Deci un film inspirat din fapte reale, inspirate la rândul lor de un joc video. Totodată, un film despre ascensiunea unui outsider în lumea sporturilor cu motor. Așadar, un subiect predispus la nenumărate clișee — și ele nu lipsesc.
Din fericire, însă, regizorul Neill Blomkamp reușește să le lege pe toate cu suficientă coerență și emoție. Ba chiar, pe ici - pe colo, Gran Turismo amintește de Ford vs Ferrari (2019), mai ales că ambele povești își au punctul culminant în cursa de 24 de ore de la Le Mans. Doar că protagonistul primului film este interpretat de Archie Madekwe, în timp ce eroul celui de-al doilea este jucat de Christian Bale — și între cei doi nu există comparație. Madekwe este un lead cât se poate de șters și neinteresant. Nu mă miră că e creditat abia al treilea în distribuția filmului.
Una peste alta, Gran Turismo e un film distractiv. Blomkamp nu-și depășește condiția cu el, dar captează atenția spectatorului și-l duce la linia de finish fără să simtă că au trecut deja două ore… În plus, clișeele funcționează (că de aia au devenit clișee) și Gran Turismo punctează decisiv în categoria “film, nu doar reclamă de lux”. Totuși, dacă vreau ceva cu tineri înfierbântați și dornici de glorie în spatele volanului, cred că aș alege Days of Thunder (1990) din tinerețile lui Tom Cruise.
Blomkamp ala nu a facut si Blacklist?