Azi am petrecut o jumătate de oră printre programele de la TV, ceea ce se întâmplă mult mai rar decât să folosesc display-ul televizorului pe post de ecran de cinema.
De fapt, 20 de minute am urmărit (mai mult am ascultat) ceva inofensiv pe Comedy Central, sursa mea de white noises.
Iar din celelalte 10 minute rămase am reţinut cum Antena 3 se stropşea la primarul oraşului Cernavodă (Liviu Negoiţă, PNL), care vrea să spargă o juma’ de meleon de euroi la Zilelor Oraşului, pe manelişti: Dani Mocanu (mai nou expert în manele prezidenţiale pentru candidaţii susţinuţi de PNL), Vali Vijelie, Nicolae Guţă, Sandu Ciorbă – probabil şi alte nume consacrate în branşă.
[…] spectacole de excepție, oferite de artiști profesioniști, de mare calibru și renume național și internațional, care vor presta pe o scenă profesională […], prevăzută cu echipament tehnic de cea mai bună calitate.
(în limbajulde lemnelevat al caietului de sarcini)
Nu-i nimic ieşit din comun ca manelele să răsune sărbătoresc în oraşele româneşti. Pe mine m-a distrat dialogul, atât cât l-am prins:
— În plină criză bugetară, dumneavoastră vreţi să cheltuiţi aproape jumătate de milion de euro pe concerte cu manelişti? a întrebat o tanti de la Antenă.
— Da, doamnă! Din banii locali, doamnă! Sunt din banii noștri, din taxele și impozitele cetăţeanului… Noi facem asta de opt ani de zile. De ce v-aţi sesizat abia acum? De unde atâta interes pentru zilele orașului Cernavoda? Am înțeles, acuma ne preocupă pe toți criza banilor, inclusiv la Cernavodă… Am înțeles ideea! a replicat primarele.
Ştirea completă este, bineînţeles, mai amplă. Cei 400.000 de euro puşi la bătaie nu sunt doar pentru manelişti, ci şi pentru alţi cântăreţi, printre care The Urs, Connect-R, Mandinga, Holograf, Smiley sau Zdop(!) şi Zdub – şi trebuie să ajungă pentru o săptămână, cu tot cu promovare, artificii, lasere şi alte chestii de luat ochii.
— Cernavodenii au și ei dreptul să se bucure pentru că sunt mulți care nu-și permit să iasă din oraș!
O afirmaţie justă – pe care niciun străin de oraş nu are dreptul să o conteste –, dacă dom’ primar se oprea aici. Dar continuarea a stricat totul:
— Ce-aș fi putut face cu banii ăia? Dați-mi un exemplu și pe care nu i-am folosit în scopul respectiv. Dați-mi un exemplu!... Școlile sunt investite în oraş, grădinițe, creșe, absolut tot, spital, toate instituțiile astea.
Oare de ce am o reţinere să cred că, undeva pe malul Dunării, există un oraş ca o bijuterie – cu străzi, parcuri, absolut tot, grădiniţe, creşe spital, toate instituţiile astea puse la punct, moderne şi strălucind în soare – numit Cernavodă?
În acest timp, fratele mai mare al Antenelor, CNN, prezenta un material despre Malala Yousafzai, cea pe care nişte talibani au încerca să o omoare, enervaţi speriaţi la culme de o biată fetiţă pakistaneză. Activismul Malalei pentru drepturile şi libertatea femeilor a căpătat o nouă formă de exprimare prin Recess, o iniţiativă menită să sprijine implicarea fetelor şi femeilor în sport:
Îmi amintesc de pauzele de la şcoală (recess time), când băieţii plecau pe terenul de cricket, iar fetele rămâneau pe loc. Din acel moment am ştiut că sportul e ceva la care fetele nu au acces uşor.
Fără să o cunosc pe Malala dincolo de cartea pe care am citit-o, vreau să cred că militantismul ei, adânc înrădăcinat în experienţele copilăriei, se ridică peste prea multele forme de activism tembel de azi. Să fie aşa, o mică bijuterie ce reflectă lumina şi speranţa pentru cei care mai speră la echilibru, într-o lume dezorientată între wokism, fanatism religios şi libertinism idiot.
Oare câte mandate are domn' primar? Auzi, nu are pe ce da 400k de euro, ca totul e tipla la ei! 🫣
cum era vorba aia? ah! cu televizoru' am prostit poporu'!