În Grupa E de la Euro 2024, România a ieşit prima dintre egali – într-o statistică unică în istoria de până acum a Turneului European:
(sursa foto: uefa.com)
Dar să nu ne îmbătăm cu apă rece:
România a suferit cu Slovacia (statistica oficială înclină mai degrabă spre tabăra slovacă), într-un meci dintr-un cu totul alt registru faţă de cel cu Ucraina – când ai noştri au avut o explozie care a luat prin surprindere pe mai toată lumea.
Această poziţie de lider trebuie văzută în conjuncţie cu insuccesele Belgiei, cea care fix cu România şi-a găsit să facă instrucţie.
Şi totuşi… TOTUŞI:
România a ajuns la Euro din postură de câştigătoare a grupei de calificare. Iar acum accede în etapele eliminatorii ale turneului tot de pe locul întâi în grupă. Succese pe care băieţii ăştia şi le-au croit singuri, cu un pic de noroc, aşa cum le stă bine unor învingători. Mai uşor, mai cu opinteli, această echipă a ajuns până aici pe puterile ei şi cred că nimeni nu are dreptul să le ştirbească acest merit. Mai ales dacă a văzut cum Anglia şi Slovenia au trecut şi ele de faza grupelor, după cel mai plictisitor meci de la acest turneu (0-0).
(sursa foto: vanguardngr.com)
Însă dincolo de performanţa sportivă, dincolo de porţile stadioanelor, băieţii ăştia au scos lumea în stradă, au adus oamenii împreună cum niciun eveniment din istoria recentă nu a făcut-o. Românii au ieşit să strige de bucurie, îngăduindu-şi să uite pentru câteva clipe de strigătele de jale, de revoltă, de neputinţă, de penibil (cele care bagă Antena 3 în stare de breaking-news, doamnelor şi domnilor).
Oamenii au ieşit să strige, să se bucure şi să viseze împreună – sub culorile tricolorului. Ce mod mai frumos de-a sărbători Ziua Drapelului Naţional?...
(sursa foto: fanatik.ro)
Mergând mai departe, pe 2 iulie România va întâlni Slovenia sau Olanda. N-avem amintiri plăcute cu niciuna, după cum spuneau şi comentatorii de la Pro TV: slovenii au pus capăt chinurilor noastre de a ajunge la Mondialul din 2002, iar Olanda ne-a administrat un sec 2-0 la Euro 2008. Revenind în prezent, apărarea Sloveniei a fost de neclintit în meciul cu Anglia, în timp ce Olanda poate fi oglindirea Belgiei – după ce nu au impresionat în grupe (etapă încheiată cu o înfrângere, 2-3 cu Austria), se pot trezi chiar în meciul cu România.
Dar, până atunci, nişte băieţi şi-au câştigat dreptul să viseze. Cine suntem noi să nu ne lăsăm traşi în euforia momentului?
Hai România!
O echipa de maneliști nu poate bate niciodata Olanda. Sunt câteva excepții - Hagi, Iordănescu, Bancu, dar e prea puțin pentru așa înfruntare.
Caut bilet la meciul de la Munchen,daca cineva are de vanzare mesaj?(nu e caterinca):)