Zilele acestea se desfășoară la Iași a 15-a ediție a Campionatului Mondial de Jocuri Electronice. 700 de gameri din întreaga lume (121 de țări) se vor întrece la 6 jocuri — printre care și CS:GO, Counter Strike: Global Offensive.
Astăzi am urmărit câteva runde din confruntarea Danemarca-Ucraina (băieți, fiindcă și fetele au o secțiune a lor, unde echipa României este condusă de Ana Dumbravă, cotată de federația de specialitate, IESF, drept cea mai bună jucătoare de CS:GO din lume) și mi-am adus aminte de orele și nopțile nenumărate petrecute cu ochii lipiți de monitoare și degetele încleștate pe taste, cu strămoșul din liceu CS 1.6. A fost jocul care practic a definit o generație întreagă.
Privind confruntările 5-contra-5, ceva a întinat momentul de nostalgie: fiecare concurent îi putea vedea pe toți ceilalți din imediata apropiere… prin pereți. Indiferent dacă erau ascunși fizic după o ladă, un zid sau o clădire întreagă, adversari sau coechipieri își vedeau siluetele în timp real, chiar identificate corespunzător, friend or foe (în snapshot-ul de mai jos, jucătorul danez din echipa teroriștilor vede siluetele conturate cu galben a trei colegi, dintre care doi sunt de fapt mascați de niște ziduri).
Am pierdut de mult contactul cu lumea gaming-ului; prin urmare, nu știu sincer dacă ăsta e un feature obișnuit al jocului, sau un tweak folosit pentru a face confruntările mai rapide — dar mi se pare că scade mult din factorul suspans. Back in the day, te orientai în principal după ce auzeai și te mișcai după cum îți dicta intuiția.
În afară de asta, WEC 2023 Iași e un eveniment major, ajuns pe plaiuri mioritice tocmai din Bali, gazda competiției din 2022. Iar ecranul impresionant pe care se pot urmări jocurile este încă o imagine inedită pe care Palas-ul o oferă vizitatorilor săi:
La final, prezentarea pe care IESF o face Anei Dumbravă, căpitanul echipei de fete a României în competiția de CS:GO.
Nu inteleg asta cu fete si baieti la jocuri pe calculator. Au mousurile mai grele sau care e logica?