În Europa a venit vara, cu politică şi fotbal şi, probabil, cele mai ridicate temperaturi din ultimii X ani – că a apărut un narativ o tradiţie. Ce-şi putea dori mai mult românul atoatecunoscător?
Cu politica, deocamdată, ne-am lămurit.
Cu extrema dreaptă luând avânt în Franţa şi Germania şi cu Rishi Sunak pe un teren tot mai alunecos în Marea Britanie, italianca Meloni pare singura cu un discurs coerent. Cea ale cărei legături cu trecutul fascist al Italiei puneau cândva continentul pe jar apare astăzi în centrul obişnuitei “poze de familie” a liderilor G7 – axă de simetrie pentru un grup care îi are în câte-o parte pe Charles Michel (preşedintele Consiliului European) şi pe Ursula von der Leyen (preşedintele Comisiei Europene). Plasamentul marginal al liderilor blocului comunitar oferă o simbolistică elocventă pentru râca dintre ei, precum şi pentru incapacitatea Europei de a-şi extinde influenţa la nivel global.
(sursa foto: CNN)
Cu fotbalul mai avem o lună să ne lămurim.
Deocamdată, la ediţia 2024 a Campionatului European care început pe 14 iunie în Germania s-a înscris până în acest moment (adică înaintea meciului Austria-Franţa din Grupa D) o dată la fiecare 35 de minute. O medie de 2,6 goluri pe meci, respectiv 26 de goluri în total.
Într-un cuvânt, spectacol. Amplificat de faptul că România ia parte activ la eveniment.
(sursa foto: uefa.com)
Recunosc, nu mă aşteptam la aşa un scor, într-un meci a cărui statistică arată aşa:
Posesie 34%
182 de pase reuşite, o treime din cât au izbutit ucrainenii
~113 kilometri alergaţi, comparabil cu cei 109 ai vecinilor de la nord
E adevărat, fotbalul se joacă pe goluri – dar cifrele de mai sus arată că ai noştri au alergat mai mult fără minge.
E adevărat, fotbalul se joacă pe goluri – dar cifrele de mai sus arată că ai noştri au alergat mai mult fără minge. Sper ca, odată euforia momentului trecută, cineva să ia aminte la treaba asta, fiindcă următorul meci, împotriva Belgiei, va aduce în teren nişte draci roşii de supărare după ce au pierdut cu Slovacia. Altfel spus, locul 48 în clasamentul FIFA a învins locul 3 – în timp ce România se află pe 46… iar fulgerul nu prea loveşte de două ori în acelaşi loc.
(sursa foto: uefa.com)
În teorie, fotbalul şi politica n-ar trebui să se amestece.
Dar nu pot să nu observ reclamele de pe stadioanele germane: AliExpres, Alipay+, BYD, Hisense, Vivo – toate brand-uri chinezeşti. Toţi parteneri oficiali ai EURO 2024.
(sursa foto: uefa.com)
Păi, ori ne supărăm – că Huawei, că maşini pe baterii, că Temu şi Shein – şi ne războim în taxe vamale şi preţuri, ori ne dăm seamă că tuturor ne plac banii şi găsim o cale să ne înţelegem… Merită spus că marii producători auto europeni – Volkswagen, BMW, Stellantis (Fiat, Chrysler, Peugeot şi încă vreo 11 mărci), Mercedes Benz – se opun suprataxării concurenţei chineze, un alt indiciu asupra coerenţei procesului decizional de la vârful blocului comunitar.
P.S. Am ajuns să postez însemnarea de faţă în minutul 38 al meciului Austria-Franţa, când unul dintre austrieci a decis să marcheze în proprie poartă, ca să menţină statistica de mai sus a turneului european.
Francezii joaca ca niste cizme, ma ia somnul