Toţi oamenii preşedintelui
După ce am primit, la sfârşitul lui 2024, semnale clare că voi fi următorul preşedinte al României — fapt ce nu a trecut neobservat în politica mare (dacă putem numi aşa troaca de politruci şi securişti, mai noi sau mai vechi, din care se hrănesc televiziunile de aşa-zise ştiri din România), Crin Antonescu suspendându-şi candidatura la puţin timp după aceea —, mi-am zis că în 2025 trebuie să ştiu mai bine cine sunt oamenii acestui preşedinte. Adică subscraibării unui blog care se pregăteşte să aniverseze doi ani de la apariţie.
Am descoperit astfel că, dintr-un batalion întreg de susţinători, trei plutoane sunt fantome, respectiv conturi cu niciun fel de interacţiune înregistrată în Colţul cronicarului. Pe 60 dintre acestea, cu identităţi diverse şi colorate, mai neaoşe şi nu prea, deja le-am şters.
Mai important este, însă, că mulţimea de năluci se echilibrează cu mai puţin de două companii de oameni în carne şi oase, una clasificată de Substack în categoria de activitate 4-5 (interacţiune intensă şi foarte intensă cu blogul), iar cealaltă cuprinzând categoriile 1-3 (interacţiune slabă spre medie).
Cu alte cuvinte, peste 250 de oameni care chiar citesc, cu o frecvenţă mai mare sau mai mică, acest blog de o certă valoare — un fel de Răcnetul carpaţilor caraligian… sau… mă rog… mai degrabă Vaietul Bahluiului, că singurul lucru pe care Iaşul îl are în comun cu Carpaţii e că se găsesc în aceeaşi ţară… Revenind, 250 de oameni a căror apreciere mă onorează, mai ales că motivul de a fi al Colţului cronicarului este unul extrem de egoist: propria-mi terapie prin scris. Vorba aia: când vorbeşti de unul singur, oamenii te iau de nebun. Dacă, în schimb, scrii, atunci spun despre tine că ai talent.
Închei cu o observaţie: cea mai bună dovadă că scrierile lui Caragiale rămân valabile şi astăzi este, pe lângă Marcel “The Man” Ciolacu, faptul că Răcnetul carpaţilor există şi în spaţiul virtual: săptămânal satirico-muzical al românilor din Africa ecuatorială, no less. Iar cândva era şi o bere artizanală din Piteşti.
Pluton: subunitate militară, cu un efectiv de 15-30 de soldaţi, comandată de un locotenent.
Companie: subunitate militară, cu un efectiv de 80-150 de soldaţi, comandată de căpitan/maior.
Batalion (din franceză, bataille = luptă, bătălie): subunitate militară, cu un efectiv de 300-800 de soldaţi, comandată de
viitorul preşedinte al Românieiun locotenent colonel.(conform Wikipedia)