Pentru cine știe să caute, ori are răbdare, YouTube-ul ascunde numeroase nestemate — cum ar fi o colecție remarcabilă de piese de teatru radiofonic. Printre ele, Trenurile mele de Tudor Mușatescu. Un dramaturg excelent, care ne propune un protagonist de calibru: Mitică Popescu, în rolul unui cap de familie care, prin forța împrejurărilor, își asumă câștigul fictiv a 11 milioane de lei la loterie. Toți cunoscuții așteaptă să li se dea ceva, "norocosul" nu are de unde, așa că este judecat ca zgârcit și părăsit de toți, până și de nevastă. Resemnat, Mitică al nostru spune: "Cel mai bogat am fost când eram sărac".
Gândul fostului ceferist din România provincială a unui secol apus, are o rezonanță aparte astăzi, când sistemul bancar american "tușește" din nou, cu First Republic Bank pe marginea prăpastiei din cauză de... prea mulți bani.
Hmm, lipsa banilor te bagă în necaz — dar nici să ai prea mulți nu-i bine. Ciudat?... La prima vedere, poate. La o privire mai îndeaproape, are sens.
First Republic e o bancă de talie medie în sistemul american, dar axată pe clienți cu disponibilități financiare mari. Asta înseamnă bani mulți, însă, pe de o parte, în depozite neasigurate și, pe de altă parte, cu o volatilitate mare. Sofisticați și informați, clienții sunt conștienți de alte variante pentru fondurile lor, au capacitatea de a muta rapid sume mari și sunt susceptibili să o facă la cel mai mic semn de incertitudine.
FDIC și-a recunoscut scăpările în monitorizarea băncilor de talie regională, precum și viteza de reacție scăzută când au găsit nereguli (punându-le pe seama lipsei de personal, la rându-i o consecință a costului crescut al vieții în New York și a competiției strânse pentru profesioniști în finanțe). Prin urmare, ei s-au făcut că verifică, băncile s-au făcut că repară și toată lumea a fost mulțumită... până când capitalul volatil — și prost investit, oricum — a devenit una dintre cauzele căderii SVB, iar acum amenință First Republic.
Cu numai doi-trei ani în urmă, optimiștii pandemiei propovăduiau o revenire economică spectaculoasă, cu lapte, miere și câini cu colaci în coadă pretutindeni și pentru oricine. Alții mai realiști avertizau asupra sărăcirii celor deja în lipsuri și a îmbogățirii celor deja avuți.
Cum a ieșit poate judeca fiecare. Însă pare că pe unii ori i-au ajuns niște blesteme, ori au fost într-atât de naivi să creadă că banii chiar nu costă nimic.
Într-un final, povestea lui Mitică și a trenurilor lui se rezolvă fericit, cu râsete și voie bună. Să vedem asta...
(sursa foto: dreamstime.com)
Aia citesm acum pe Bloomberg, ca s-au dus in cap mai rau si se pregatesc altii sa ii ia. Si sunt sigur ca or sa mai fie, pentru ca au investit in orice sa scoata macar 1%, iar acum sunt destui pe pierdere.