Pentru weekend-ul prelungit care tocmai se încheie, prognozele meteo de pe net anunțau numai ploi în Bucovina. Ca urmare, sâmbătă și duminică în Bucovina a strălucit soarele și a fost cald. Atât de cald, încât pe traseele montane s-a dat alarmă de vipere — în timp ce în spitalele din zonă nu se găsește nicio doză de ser antiviperin. Vorba aia, au și televiziunile nevoie de știri senzaționale, cu mușcături de vipere neutralizate cu antidot adus cu elicopterul de la Cluj.
Așadar, ce poți să faci în trei zile cu vreme bună în Bucovina?… Îți alegi o cazare din puzderia de pensiuni din zona Câmpulung Moldovenesc - Pojorâta - Fundu Moldovei și apoi te orientezi la fața locului — fiindcă ești, mai mult sau mai puțin, în mijlocul tuturor lucrurilor.
Ești la 20 de minute (mers cu mașina) de Șaua Fundu Colbului, pe Transrarău. Acolo renunți la mașină și o iei pe jos spre Vârful Giumalău (1.857 m) și crucea lui de piatră.
Ești la 30 de minute de Alpin Rarău, hotelul în a cărui parcare lași mașina și te cațeri pe Pietrele Doamnei, stâncile sub care se ascunde, conform legendei, averea familiei domnitorului Petru Rareș. Traseul spre stâncile golașe este foarte accidentat și pe alocuri abrupt, așa că mulți români vajnici îl parcurg în șlapi și cu copii mici în spate.
Ești la 30 de minute de Sihăstria Rarăului, o mănăstire ca o mică bijuterie ascunsă la picioarele brazilor falnici.
Ești la 30 de minute de Muzeul Oului, un loc cu adevărat fabulos și unic prin colecția de 16.000 de ouă pictate, decorate ori sculptate din întreaga lume. Exponatele sunt atât de migălos lucrate, încât muzeul este o veritabilă piesă de patrimoniu cultural internațional.
Ești la o oră de mers de Pasul Palma și o tiroliană lungă de un kilometru. Iar dacă ți-e frică să te arunci în gol, poți să te reculegi la mănăstirile Moldovița și Sucevița, fără să te abați prea mult de la traseu.
Iar la final zona de agrement Ariniș este bucuria copiilor — mici și mari, deopotrivă. Tiroliana de doi kilometri este cea mai lungă din Europa; nu cred că este mai înaltă decât cea de la Palma, dar mi s-a părut mai intensă.
Concluzia? O țară frumoasă nu e de ajuns; trebuie să știi s-o prețuiești, să ai grijă de ea și s-o pui în valoare. Ici și colo se întâmplă toate astea simultan și atunci Bucovina e o îmbinare irezistibilă de sălbatic, rustic și modern.
Superb! Cu foto cu tot!