După decembrie 1989, realitatea românilor s-a schimbat, confruntându-i cu câteva întrebări obsedante:
Cine-a tras în noi în decembrie două’j’doi?
Cine l-a împușcat pe J.R.?
Cine a omorât-o pe Laura Palmer?
Cea din urmă este protagonista in absentio din Twin Peaks, serialul care a isterizat România la începutul anilor ‘90 cu superba temă muzicală compusă de Angelo Badalamenti și cu… orice altceva — publicul român având prea puține repere în materie de divertisment de televiziune.
Prin filtrul puținilor ani pe care îi aveam atunci, Twin Peaks era un horror veritabil. Scenele de noapte în pădure, bufnițele, femeia cu plasture pe ochi, piticul dansator și prea mult râs malefic erau peste ce putea duce o imaginație bogată crescută pe o minte necoaptă. N-am reținut mare lucru — și mult timp după aceea mi-am propus să revizitez povestea.
Am făcut-o acum, pe final de 2023.
Ce-am descoperit:
Twin Peaks, filmul care a captivat o generație înseamnă doar ceva mai mult de jumătate din cele 30 de episoade. Acestea conțin, în principal, rezolvarea cazului Laura Palmer și sunt un amestec de thriller și comedie absurdă, condimentat cu elemente paranormale. Caption-ul de pe IMDb surprinde cel mai bine ideea: “Un agent FBI idiosincrasic investighează uciderea unei tinere în și-mai-idiosincrasicul-oraș Twin Peaks”.
IDIOSINCRASIE: predispoziție a unor persoane de a reacționa altfel decât indivizii normali (prin extensie de la definiția originală, care condiționează aceste reacții de folosirea unor alimente sau medicamente).
Ce rămâne dincolo de aceste episoade este, pur și simplu, o dileală totală. Povestea inițială, în care Răul se întrupează pe pământ, este aglomerat și diluat de povești secundare ce nu duc nicăieri. Atâtea fundături narative, unele construite în tușe de-a dreptul caricaturale, obosesc și enervează. Ultimele 2-3 episoade le-am urmărit doar printr-un exercițiu de voință, după ce-mi pierdusem orice interes pentru soarta oricărui personaj.
Twin Peaks este populat cu figuri amuzante, stranii, afabile, agasante, detestabile sau numai ciudate, iar nimeni nu este ceea ce pare la prima vedere. Apogeul este atins cu “Mulder în travesti” — David Dachovny într-o apariție episodică, înainte de rolul care l-a consacrat câțiva ani mai târziu, în The X-Files (1993). Spre cinstea lui, serialul gestionează foarte bine problema diversității; sunt convins că, produs în 2023-acuși-2024, Twin Peaks ar fi ieșit o adevărată orgie.
Ca personaje memorabile, pe lângă Laura Palmer, care pune în mișcare tot, și chipeșul agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan), cel cu frizura mereu impecabilă — Twin Peaks se remarcă prin câteva prezențe feminine de excepție: Mädchen Amick, Sherilyn Fenn, Lara Flynn Boyle și Peggy Lipton.
Twin Peaks este văzut ca un pionier al filmului de televiziune. Unii îl consideră printre cele mai bune seriale făcute vreodată. Personal, cred că e departe de asemenea superlative. E un amestec numai bun să sucească mințile unui public cu orizont limitat, precum cel românesc, învățat mai degrabă cu bancurile despre programul TV din timpurile comuniste — însă de multe ori se simte ca un experiment de amatori, care se rostogolește de-a valma peste privitor.
Eu îl consider un serial care ulterior a fost un "trend setter" și pentru seriale și filme. Bună observația cu trans&co! Eu le-aș recomanda celor de la Disney să facă un remake. Cred că ar ieși o nebunie 😂😂😂😂😂😂.
Ma regasesc complet cu descrierea impresiei per care ti-a lasat-o vizionarea initiala la inceputul anilor '90; nu a fost un film care a trecut pe langa mine si mi-a ramas in minte atatea zeci de ani, ca prin 2019 (cred) l-am urmarit din nou. Ca impresie la revederea lui: primul "sezon" a fost un amestec de fascinatie si haos, in timp ce al doilea a luat-o complet pe aratura cu faze de comedie penibila ce nu isi aveau locul (din punctul meu de vedere) dupa build-up-ul din primul sezon. Ca tot ma apucasem, am vazut si filmele artistice "Fire Walk with Me" si "The Missing Pieces", care mai ofera niste raspunsuri.
Apoi am vazut si seria din 2017 pentru ca eram curios cum arata actorii dupa un sfert de veac (mai ales ca abia ii vazusem in versinea 1990-1992) si nu mi s-a parut rau deloc.
Am o intentie latenta de a revedea si X-Files, mai ales ca parca ma lasase la varsta aia cu o stare de oarecare confuzie similara cu TP, dar nu sunt sigur ca se va concretiza...