Regia: Joseph Kosinski
Roluri principale: Brad Pitt, Damson Idris, Javier Bardem, Kerry Condon, Tobias Menzies, Sarah Niles
Durata: 2h 35m
Maşina de curse a eroului din F1: The Movie este, de fapt, o maşină de Formula 2. Deci filmul nu trebuie luat la bani mărunţi pentru acurateţe. Puriştii şi fanii înveteraţi ai "Marelui Circ" îi vor găsi suficiente noduri în papură – it’s a Hollywood film, after all, a zis Carlos Sainz, după vizionarea privată organizată la Cannes pentru piloţii actualului sezon de F1.
Dar maşina a fost construită special de Mercedes Benz. Filmările s-au făcut pe circuitele adevărate de Formula 1, în timpul weekend-urilor competiţionale din sezoanele 2023 şi 2024. Brad Pitt şi Damson Idris şi-au pilotat singuri monoposturile (chiar dacă nu în timpul curselor reale); Pitt chiar a depăşit 8.000 de kilometri la volanul maşinii sale. Echipa Apex GP, deşi fictivă, a avut standul său propriu, între boxele Ferrari şi Mercedes Benz.
Deci filmul trebuie apreciat pentru imersivitatea în universul Formulei 1, fiind o bijuterie tehnică atent şlefuită de o echipă de profesionişti ai cinematografiei: Joseph Kosinski (regie), Ehren Kruger (scenariu) şi Claudio Miranda (imagine), cei trei lucrând înainte la ceva numit Top Gun: Maverick (2022), cărora li se adaugă numele consacrat în muzica de film al lui Hans Zimmer. Pentru un plus de credibilitate, printre producătorii filmului se numără două figuri emblematice la Hollywood (Jerry Bruckheimer) şi printre piloţii de F1 (Lewis Hamilton).
Cu alte cuvinte, F1: The Movie este perfect pentru cinematografe: spectaculos şi intens (vizual şi auditiv), încărcat de adrenalină şi nărăvaş (propulsându-şi eroii spre victorie agresiv, prin "trucuri" mult peste limita de toleranţă a întrecerilor din lumea reală) – şi cu o poveste pe gustul publicului: the underdog who wins against all odds.
Sonny Hayes (Brad Pitt) a fost copilul-minune al anilor ’90 în Formula 1, pe care un accident cumplit l-a împiedicat să-şi împlinească destinul de a ajunge campion mondial. Acum este pilot de închiriat, concurând oriunde cineva are o maşină disponibilă, căutând în spatele volanului momentul sublim în care totul se transformă în zbor.
Joshua Pierce (Damson Idris) este nou-venit în "Marele Circ". Deşi talentat, este mai nerăbdător să ajungă în lumina reflectoarelor şi pe feed-urile reţelelor de socializare, decât pe podiumul unei curse.
Sonny este un călăreţ singuratic, iar pentru Joshua echipa este doar o haltă în drumul spre faimă şi bani. Sunt doi jucători individualişti – în sportul de echipă care este Formula 1 –, singura speranţă a lui Ruben Cervantes (Javier Bardem), fost rival al lui Hayes şi actual proprietar al Apex GP, echipă aflată în pragul falimentului. Ajutaţi de Kate McKenna (Kerry Condon), prima femeie ajunsă director tehnic în F1, ei trebuie să obţină măcar o victorie în cele nouă curse rămase din sezon pentru ca team-ul să nu se desfiinţeze.
Tema ascensiunii dificile spre culmile gloriei este evidentă. Conflictul dintre generaţii este inevitabil. La fel şi idila dintre cavalerul din duba prăfuită şi domniţa cu priviri jucăuşe, dar neîncrezătoare. F1: The Movie nu aduce nimic nou şi nu este vreo producţie de Oscar, dar leagă toate ingredientele în două ore şi jumătate de film reuşit – demn a fi trecut în lista personală şi scurtă a poveştilor din lumea curselor de maşini, alături de Days of Thunder (1990), Rush (2013), Ford v Ferrari (2019).
În paralel, F1: The Movie introduce un metacomentariu despre vremurile trecute ale actoriei. Când Sonny îl provoacă pe Joshua să ignore zgomotul din afara circuitului (presă, sponsori şi petreceri strălucitoare, social media şi followers), îl vedem totodată şi pe Brad Pitt (ajuns la 61 de ani) confruntându-se cu propria sa relevanţă în prezentul nu neapărat mai bun al cinema-ului mainstream, pledând pentru profesionalismul de şcoală veche, dinaintea erei social media.
E un mesaj pe care, nu întâmplător, Pitt l-a reluat şi în cadrul turneului de promovare al filmului:
I like watching what the new generation is coming in with. I like to see what they are up against and the way they negotiate and work their way through it. They enjoy it more. We were more uptight and it had to be about acting… like, you didn’t sell out, you didn’t sell out. But now it’s like, “We can be artists in many different arenas, so let’s do it and let’s enjoy it”. But they also get caught up in you ‘have to have a franchise’ or ‘have to have a superhero.’ But I keep saying, ‘Don’t! Don’t! They’ll die’.
(sursa: Variety)
It’s not about the money, spune Sonny Hayes de mai multe ori pe parcursul filmului. Şi se vede: F1: The Movie vrea să onoreze măreţia şi istoria Formulei 1 şi a fost apreciat pe măsură de experţii acestei lumi exclusiviste.
[…] Formula One, the only place you could say – if you win – you are the absolute best in the world.
(citat din film)
P.S. Sper ca Tom Cruise să nu se mulţumească "doar" să piloteze avioane şi să se arunce din ele. Sper ca F1: The Movie să fie impulsul de care avea nevoie pentru o continuare la Days of Thunder.
Ce e aproape incredibil e ca pana la excelentul Rush (2013), din ce stiu singurul film facut vreodata despre F1 era Grand Prix ce dateaza din 1966 (foarte bun si ala, plus ca e o ocazie excelenta sa vezi de exemplu Monte Carlo cu baloti de paie folositi pe post de bariere si cu un tunel mult mai scurt). Piata americana da semne ca se intereseaza tot mai mult de sporturi care pana nu demult erau aproape necunoscute pentru ei, gen fotbal european sau Formula 1, deci si filmul va oferi in mod sigur un boost deloc neglijabil pentru cel din urma. Ca privitor al sportului cam de un sfert de secol marturisesc ca astept si eu cu nerabdare sa il vad. Multumesc pentru impartasirea propriei opinii :)