Moldovenii au votat: pentru acelaşi preşedinte (momentan) şi pentru o nouă Constituţie – mă rog, bănuiesc că şi ea va rămâne în linii mari aceeaşi, dar va primi modificările de rigoare ca să le deschidă calea spre Uniunea Europeană.
Dacă la prezidenţiale departajarea e destul de clară (15% între Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo, oponentul ei din turul doi), referendumul pentru Constituţie s-a tranşat la zecimale. Moldova pare divizată între Europa şi Rusia. Asta conform statisticii – fiindcă în realitate… cine ştie?
Pe lângă faptul că am mai văzut cum referendumuri naţionale mult-trâmbiţate au fost pur şi simplu ignorate ulterior, sub diverse pretexte, trăim într-o epocă a dezinformării şi manipulării la o asemenea scară, încât nici nu mai ştii ce să crezi.
Eu sunt mai degrabă curios dacă, odată Moldova intrată în Uniunea Europeană şi, implicit, pe firul normelor comunitare (nu toate de aur, după cum ştim prea bine), Palasul din Iaşi va fi în continuare luat cu asalt de moldoveni care-şi burduşesc SUV-urile mătăhăloase cu plase de cumpărături de la Zara? Ceva îmi spune că luxul şi opulenţa pe model rusesc din galeriile mall-ului nu rimează chiar foarte bine cu l'acquis communautaire de l'Union européenne.
În altă ordine de idei, din punctul meu de vedere, apropierea de Uniunea Europeană pare singura modalitate prin care Moldova poate să scoată în vreun fel capul la lumină. Altfel, nu va fi niciodată o ţară, ci mai degrabă un apendice al colosului rusesc, la care acesta nu va renunţa pe deplin, dar nici nu-l va impulsiona în vreun fel să se dezvolte. Atât timp cât nu o luăm de la capăt cu falsa discuţie că deschiderea Moldovei spre Europa este un nou pas către unirea cu România, n-am nicio problemă pe subiectul aderării.
Cu toate bubele ei, fără UE eram vai de capu’ nostru acum. De ce să fim ipocriţi şi să ne ofensăm în vreun fel că şi alţii vor să încerce?
Nu cred in a face cuiva bine cu forta, asa ca daca Rep. Moldova voteaza pentru UE, bine; daca nu, la fel de bine. Pana la urma majoritatea (oricat de mica) sa decida si se pare ca a decis. Pe de alta parte, din punct de vedere al UE, o fi bine sa iti bagi in casa doua tari profund divizate care au proportii absolut semnificative de populatie cu vederi anti-occidentale? (asta presupunand ca nu ajungem sa avem curand granita comuna cu Rusia si toata tarasenia isi pierde automat relevanta)
Partea tragi-comica e ca am cunoscut in Italia mai multi moldoveni de origine romana (deci nu etnici rusi, gagauzi, sau mai stiu ce) care aveau si cetatenie romana, lucrau acolo de 10-20 de ani, dar injurau Occidentul si ii dadeau drept modele pe Lukasenko si Putin. Imi venea sa le zic ca nu ii tine nimeni cu forta acolo si ca pot incerca sa emigreze si in Rusia.
Oricum, sunt 150% de acord cu penultima propozitie legat de cum ar fi fost azi Romania fara UE.
Astept cei 300000 de hoti de voturi ai Maiei si dovezi despre delirul ei privind organizatiile criminale care fraudeaza alegerile. Metode staliniste exact ca ale rusilor de care se plange