Germania înseamnă, printre altele, 16 state federale (land-uri). Dintre ele, Thuringia şi Saxonia au ieşit la vot pe 1 septembrie. 5 milioane de alegători (mai puţin de 10% din votanţii înregistraţi la nivelul întregii ţări) nu înseamnă mare lucru la prima vedere. Dar acest sondaj oficial este privit ca un barometru pentru alegerile federale din 2025 – iar concluziile arată cam aşa:
Este pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial când un partid de extremă dreapta – AfD (Alternative für Deutschland) – câştigă alegerile într-un stat german (Thuringia). Iar cele peste 30% din voturi nu arată doar o victorie, ci o triplare a capitalului electoral al extremei drepte în numai 10 ani.
O performanţă asemănătoare (peste 30% din voturi) este preconizată şi în Saxonia, chiar dacă aşteptările sunt ca AfD să rămână, până la urmă, cu unu-două procente în spatele conservatorilor de la CDU (Christlich Demokratische Union Deutschlands).BSW (Bündnis Sahra Wagenknecht), partid de extremă stângă format acum doar opt luni, a obţinut peste 10% din voturi la primul său test electoral.
Între cele două, partidele centriste din actuala coaliţie de guvernare federală – SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands), FDP (Freie Demokratische Partei) şi Die Grüne – sunt în cădere liberă.
Cu alte cuvinte, apar semnele unei radicalizări a electoratului din Germania, ţară care până de curând era etalonul de necontestat al Europei. Să fie asta reacţia adversă la politica satului fără câini în materie de imigraţie promovată în ultimii ani? Ori la obsesia pentru ecologie cu orice preţ – inclusiv cel al ridicolului?... N-are cum, nu?... Nu se poate ca asemenea dezechilibre să nască dezechilibre şi mai mari, nu?
Ca umorul negru să fie deplin, chiar dacă AfD va avea cele mai multe locuri în adunarea legislativă a Thuringiei, nu dispune de majoritatea necesară pentru a guverna land-ul singur. Cum celelalte partide au anunțat că nu se vor coaliza cu o formațiune de extremă dreapta, se prea poate ca operația electorală să fi reușit fără ca pacientul să-i supraviețuiască.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla pe 22 septembrie, când land-ul Brandenburg își va alege reprezentanții regionali. Dacă extremele vor copleși încă o dată centrul, alegerile din 2025 vor fi foarte interesante. Un pic de presiune tocmai s-a apărut din partea Volkswagen, unul dintre constructorii auto emblematici ai Germaniei — ce tocmai a anunțat că analizează închiderea unor fabrici din țară.
Cel mai probabil trendul va fi asemanator ca cel din Franta. Interesant e ca tendintele extremiste din Germania se manifesta in est,care dupa ce a beneficiat de banii celor din vest prin care s-au reintors in timp dupa 50 de ani sub cortina de fier,acum trag un semnal de alarma.