Election Nation: DegeabAlegerile (II)
Bulgarii au fost şi ei la vot duminică. Din nou. Fiindcă au mai votat şi pe 9 iunie, după care s-au chinuit de trei ori să-şi facă parlament – şi n-au reuşit. Şi atunci, şi acum, rezultatul scrutinului a fost acelaşi: GERB (partid de centru-dreapta) a obţinut cele mai multe voturi. Dar probabil că aveau nevoie de un reset, ca să primească alte trei încercări pentru parlament.
Acesta a fost al şaptelea exerciţiu electoral în decurs de numai patru ani. Prin urmare, la sud de Dunăre se găseşte ori paradisul democraţiei-tătă, ori culmea nebuniei-tătă (una dintre definiţiile nebuniei fiind să faci mereu acelaşi lucru, dar să aştepţi rezultate diferite).
Şi în îndepărtata ţară a Soarelui-răsare au fost alegeri. Şi tot cam degeaba şi ele. Exerciţiul democratic a reuşit, într-atât de bine încât nicio grupare politică nu a obţinut majoritatea pentru a guverna a patra economie a lumii. Cu un ochi la China, cu altul la Coreea de Nord şi cu gândul la alegerile ce urmează în SUA, Japonia se confruntă cu o economie şubrezită şi cu o îmbătrânire accentuată în contextul unui spor natural negativ – probleme pe care incertitudinea politică le face şi mai stringente.
După aproape un an de tras cu ochiul la ce şi cum votează lumea pe glob, am senzaţia că în multe locuri alegerile nu au rezolvat mai nimic. Din contră, mai degrabă au scos în evidenţă faptul că societăţile moderne sunt tot mai fracturate, lianţii care să le sudeze fiind tot mai greu de găsit.