Din jurnalul criptic al unui microinvestitor (3)
Astăzi, Bitcoin-ul a urcat puțin peste pragul de 220k RON, declanșând un ordin de vânzare setat mai demult, pentru 0,014 BTC. Pentru o investiție de 2.500 RON în noiembrie, am marcat un profit de 600 RON — un randament de 24% la trei luni.
Plasamentul l-am făcut în noiembrie (după o altă tranzacție asemănatoare unui repo, în care am lichidat fracția de BTC, răscumpărând-o ulterior la un preț mai mic), dar banii s-au strâns pe parcursul a doi ani, punând deoparte o sută de lei în fiecare lună. O sumă pe care inflația a transformat-o în ceva care-ți alunecă foarte ușor printre degete. Cum ar veni, am renunțat la o ieșire la mall (când numai pe 2-3 ore de parcare aș fi plătit 10-15 lei), adică la un moft (deci n-am pierdut nimic, practic) — și am acumulat un mic capital fără să resimt vreun stres deosebit. Ca și cum cu banii ăștia sau fără ei ar fi totuna…
…bani de care pot dispune, așadar, fără să resimt vreo presiune anume.
Sunt prea puțini ca să mă aștept (realist) la îmbogățire peste noapte, într-o singură tranzacție. Am ales, deci, să marchez profitul mai des, ca să am percepția unui beneficiu concret (pe principiul că pic cu pic se face mult). Și pentru că, într-un fel, banii ăștia nici n-ar fi trebuit să existe, am ales să reinvestesc câștigurile, ca să-mi diversific portofoliul și cunoștințele.
Astfel, am deschis două poziții noi, pe XAU și XAG (aur și respectiv argint).
Cu cei 2.500 RON capital inițial voi învăța un skill esențial — acela al răbdării. Nu are sens să-mi iau înapoi BTC-ul, datorită cotației încă ridicate. Trebuie să aștept până când costul de răscumpărare va scădea suficient ca o revânzare ulterioară să fie profitabilă.
Pe cât de important, pe atât de dificil de stăpânit e acest skill al răbdării. Multora le este greu, când simt mirosul banilor aproape, să nu se lăcomească și să păstreze vrabia în mână în pofida ciorii de pe gard. Iar când înțeleg, se prea poate că oportunitatea a trecut și paguba i-a luat locul.
E fascinant cum, în lumea extrem de subiectivă și complet abstractă a criptomonedelor, secretul este să rămâi cât mai obiectiv și mai ancorat în realitate.