Cheia omului-idol
Cei mai mulţi dintre noi visăm la un moment dat să fim cineva, să fim recunoscuţi pentru ceva. Unii ne alegem modele şi încercăm să le ajungem din urmă şi chiar să le depăşim – alţii ne căutăm idoli (fără niciun substrat religios, ce ar putea duce discuţia într-o direcţie complet greşită, aruncând-o în derizoriu) şi ne bucurăm pentru reuşita lor ca şi cum ar fi a noastră. Idolii îi urcăm pe socluri şi îi vrem statui încremenite pentru totdeauna în perfecţiunea lor.
Dar oamenii-idol rămân, în esenţa lor, tot oameni – mai mult sau mai puţin vulnerabili în iureşul vieţii din jurul lor. Unii îşi pierd echilibrul şi cad de pe soclu tocmai dintr-o prea mare dorinţă de a rămâne mereu acolo. Alţii vor să coboare de bunăvoie, pentru că au ajuns sus şi au descoperit că acolo nu era nimic.
Ai crede atunci că, la baza soclului, oamenii obişnuiţi îşi vor căuta, pur şi simplu, alţi idoli. Dar nu! Oamenii obişnuiţi se întorc spre foştii-oameni-idol, pe care chiar ei i-au idealizat, cu o răutate înfiorătoare. Animalele se întorc una împotriva alteia din instinct de supravieţuire. Oamenii se întorc unii împotriva celorlalţi din simplă ură – şi nu cred să existe ceva mai respingător pe lumea asta…
Ajuns la finalul mini-seriei Beckham de pe Netflix (a cărei încheiere n-a fost nici pe departe atât de siropoasă cum se întâmplă în alte cazuri), cred că producţia ar fi trebuit să se numească altfel: The Unbearable Weight of Massive Talent – Povara insuportabilă a talentului colosal, într-o traducere la rece. Numele este luat de filmul din 2022 cu Nicolas Cage, însă ideea se potriveşte mănuşă firului narativ din povestea lui Beckham. Devenit brand-ul Beckham, care i-a “înghiţit” şi familia, sportivul a fost supus mereu presiunii cumplite a unei lumi care l-a considerat de-a dreptul bun public, căruia oricine are dreptul să-i ceară socoteală. Sub această apăsare, Beckham a dat dovadă de o rezilienţă ieşită din comun.
Cred că asta este cheia pentru descifrarea acestui documentar: un talent precum cel al lui Beckham atrage asupră-i o presiune imensă, iar în aceste condiţii, fără o rezistenţă interioară pe măsură, talentul nu se poate manifesta. Iar oamenii simpli îi fac pe oamenii-idol, care nu pot fi decât vulnerabili şi cu defecte, precum creatorii lor.
Ar fi interesant de văzut un sezon doi, care să exploreze mai mult aventura americană a lui Beckham, who boldly went where (almost) no European football player has gone before – care s-a dus acolo unde (aproape) niciun alt fotbalist european nu a mai ajuns înaintea lui.