Carte - O lume care a luat-o razna (Alexandru Călinescu, 2023)
Printre altele (publicist și scriitor), Alexandru Călinescu este istoric și astfel m-am bucurat când mi-a ieșit carte lui în cale — dar și critic literar, ceea ce mi-a mai temperat elanul. Se vede treaba că am rămas cu sechele din copilărie, după prea multe comentarii literare ce despicau firul narativ în patru de mai multe ori, iar apoi se cereau învățate pe de rost și reproduse pe nerăsuflate la teză, ori cu intonație la ascultările periodice. Secau de emoție orice text, astfel că mi-au devenit antipatici cei mai mulți critici — mai întâi literari, apoi de film.
Dar Alexandru Călinescu, atât cât îl dezvăluie acest unic volum pe care l-am citit, se află în tabăra celor buni. Adică a criticilor care își fac treaba mai puțin pentru a se auzi vorbind — și mai mult pentru a transmite un mesaj coerent, util, într-un limbaj accesibil pe scară largă.
Din nou am dat peste o colecție de articole (publicate în Ziarul de Iași, Dilema Veche sau România literară, din 2020 până azi), structurată în două părți:
Vești din “Lumea nouă”, reacții la corectitudinea politică și ideologia woke ce amenință să lase urme adânci în mentalul colectiv al planetei. Aș putea redenumi segmentul după chiar titlul introducerii, Prostologhicon woke — sau, mai pe românește, gafele woke-ismului —, autorul arătându-se ferm împotriva atitudinilor deviante pro-imigraționiste și pro-rasiste la adresa indivizilor albi. Alexandru Călinescu atrage atenția că azi, după ani de semnificativă îmbunătățire a condiției minorităților de orice fel, ideile au devenit irelevante în fața culorii pielii sau a sexului (genului?) celui care le exprimă. Cândva, Florian Pittiș clama: “Nu contează cât de lung am părul, important e ce și cum gândesc” — iar acum lumea a ajuns fix pe dos. Totul, inclusiv sexul biologic, este considerat un “construct al societății” și trebuie astfel contestat, întru consecințe dintre cele mai nefaste, avertizează autorul.
Lecturi, recenzii și reacții la diverse apariții literare, de la noi sau de peste hotare. Mă temeam că mă voi îngloda în cuvinte pretențioase și filozofeli stufoase despre cărți simandicoase pe care nu le voi citi vreodată — și am descoperit o secțiune chiar ușor de parcurs, instructivă chiar dacă despre titluri complet necunoscute. Ba chiar am preluat o sugestie care va fi următoarea carte despre care voi scrie aici.
În concluzie, o lectură neașteptat de agreabilă. În cuvintele autorului:
Lecturi, revolte, nostalgii veți găsi în această carte, adică: “reacții de bun-simț față de ofensiva prostiei și a imposturii”, proteste împotriva strâmbătăților aduse de corectitudinea politică în lumea de azi care a luat-o razna, analize lucide asupra unor fenomene ce marchează și reconfigurează societatea românească, occidentală ori globală, dar și un “vagabondaj livresc” a cărui plăcere autorul — rafinat cronicar literar și scriitor — nu și-a refuzat-o. Un volum-mozaic care surprinde iureșul vieții complicate a ultimilor ani, abia trecutele spaime ale izolării pandemice și apăsătoarea atmosferă actuală pe care o generează războiul.