— Scrii, citești, te uiți la filme și cred că faci și duș zilnic. De unde vin eu se cheamă că ai timp, mi-a spus Oz într-o zi (da, aceeași Oz din Atelier).
Poate că așa pare, dar o viață de corporatist — chiar și unul care lucrează de acasă — cu doi copii de școală primară nu prea lasă timp. Și tocmai pentru că nu am foarte mult timp, prefer să citesc ori să văd un film (în această ordine), decât să mă încarc cu știri aiurea sau presă de doi lei.
Am mai multă răbdare să citesc un roman de 500+ pagini, ori să urmăresc un film de peste două ore, decât să parcurg un articol de două minute. Cel din urmă îmi lasă impresia de prea multe ori că-și bate joc nu doar de mine, ci și de el însuși — pe când cartea sau filmul mă provoacă pe nesimțite să descopăr dacă nu ceva nou, atunci măcar un unghi diferit asupra lumii, a oamenilor, a propriei mele ființe. Ori îmi oferă prilejul să fug de toate astea.
Carte, film… De ce așa o trimitere împerecheată într-o însemnare despre o carte?
Pentru că police procedurals și court house dramas sunt două genuri de seriale cu priză la publicul modern — iar Cititorul de cadavre este cel de la care a plecat totul. Precursorul și părintele medicinei legale. Un om din Evul Mediu asiatic. Chinezul Song Ci. Autorul primului tratat de medicină legală: Hsi Yuan Lu Hsiang i (1247).
Volumul este, așadar, un roman istoric cu un protagonist real, asupra căruia procesul de documentare a fost deosebit de anevoios, după cum recunoaște autorul în notele de final — biografia lui Song Ci limitându-se la 30 de paragrafe extrase dintr-o duzină de cărți. Dar imaginația scriitorului îl plasează pe Ci în situații fictive, cu menirea de a revela cititorului cu minuțiozitate felul în care muncea protagonistul, inovatoarele sale metode de cercetare legistă, dificultățile începuturilor, îndrăzneala și perspicacitatea sa, pasiunea pentru studiu și zelul pentru dreptate și adevăr. Totul pe fundalul unor personaje și fapte confirmate istoric: împăratul Ningzong, Academia Ming, instabilitatea politică de la granițele Chinei.
O poveste care pornește de la marginea de jos a complicatei și pretențioasei societăți chineze și culminează pe vârful ei cel mai înalt, Curtea Imperială, cu crime, investigații, acuzații, trădări și pledoarii la tribunal — în miezul intrigii găsindu-se apariția, pentru prima dată în lume, a unui tun de mână sau “pistol”, o armă pe cât de inovatoare, pe atât de mortală.
În iunie 2013, Cititorul de cadavre a ajuns numărul 1 absolut în topul vânzărilor de carte străină tradusă în engleză pe Amazon.
În Spania, cartea a primit Premiul Internațional al Orașului Zaragoza pentru roman istoric — iar în Franța, Premiul Griffe Noir pentru cel mai bun roman istoric străin.
Multumim pentru recomandare!