Cârcotașii vor spune că puteam găsi un subiect mai bun pentru prima zi a noului an școlar. Sau că de-aia nu se bulucesc subscraibării (284 la zi) în Colțul cronicarului: fiindcă subiectele mele sunt de ieri, nu de azi.
Dar ce înseamnă, de fapt, azi? Sau ieri — sau mâine? Sunt doar niște concepte, cu care ne putem juca așa cum vrem.
De exemplu, pentru că vrea și pentru că poate, Nicolás Maduro (președintele Venezuelei) a decretat că 1 octombrie e o zi numai bună pentru a sărbători Crăciunul:
Ai spune că omul a luat-o razna, de se grăbește așa. Dar dacă sapi râcâi puțin pe net, descoperi că nu-i așa simplu cu Crăciunul — vine Moșul, lasă niște cadouri, toată lumea-i fericită, ura și la (aero)gară (pentru Revelionul exotic în Zanzibar):
Deci nu iese fum fără foc în Venezuela. Crăciunul este o sărbătoare a toamnei — nu cum zic ăia de la Hollywood că e vara, de-au făcut și-un film pe tema asta (Christmas in July, 1940). Iar Crăciunul pe 8 septembrie nu e ceva întâmplător, ziua având o semnificație aparte:
(via Curiosa Day)
Unii consideră Crăciunul drept adaptarea unei celebrări păgâne — unde păgână are sensul de precreștină. Dar interpretarea corectă trebuie să fie extraterestră, fiind clar vorba de o sărbătoare adusă de dincolo de ultima frontieră a spațiului, acolo unde nimeni nu a ajuns — doar nava stelară Enterprise.
Dar dacă nu sărbătoarea e extraterestră, ci obiectul ei? Cine știe din ce colț de galaxie, disputat de klingoni, romulani, ferengi și borgi, a venit Iisus, ca să facă treaba cu mersul pe apă și să contrazică paradoxul lui Fermi…
Nota 1. Paradoxul Fermi (numit astfel după fizicianul Enrico Fermi) se referă la aparenta contradicție între lipsa dovezilor și diferite estimări de probabilitate ridicată a existenței civilizațiilor extraterestre.
Nota 2. Galaxia invocată trebuie să fie Calea Lacteee sau o alta, cât de cât apropiată. Altfel, ajungem într-o galaxie far, far away și dăm în altele: Star Wars, care se sărbătorește pe 4 mai.
Sau… oare… faptul că Maria a dat oamenilor un fiu șuntând etapa concepției biologice, obligatorie pentru restul pământenilor, nu e tot un semn al unei proveniențe dintr-o altă lume? Și-atunci… ne mai miră că Nașterea Domnului e totuna cu Sfânta Maria Mică, sărbătorită fix pe 8 septembrie, laolaltă cu all things Star Trek?
Mă rog, dacă mă gândesc bine, o altă ipoteză de luat în seamă ar fi că jurnaliștii de la Digi 24 sunt ei înșiși picați din lună — unde nu cred că s-a auzit de proof reading. Vorba aia, acolo abia dacă se știe ce-i aia gravitație…
Ce bună era o dictatură acum! Nu-mi mai puneam atâtea întrebări și nu-mi mai făceam o mie de gânduri — fiindcă gândea conducătorul suprem pentru mine.
Hai că asta a fost bună, ”liv” ănd ”pis” :))))