Avioane de filme
În 1986, lumea făcea cunoştinţă cu înfierbântatul pilot al Marinei americane, Pete “Maverick” Mitchell — personajul unui Tom Cruise de 23 de ani în Top Gun. Succesul imens al filmului a dat naştere legendei conform căreia recrutările US Navy au crescut cu 500% în acel an. Ulterior s-a demonstrat că proporţiile impactului au fost mult mai mici (doar 8%, mai multe detalii aici) – dar filmul a introdus pentru totdeauna în cultura pop ochelarii de soare şi geaca de aviator, melodia Take My Breath Away şi formidabilul avion de vânătoare F-14 Tomcat.
În 1996, americanii erau chemaţi să-şi recucerească independenţa, prin luptă cu o naţie extraterestră invadatoare (şi cu sisteme informatice compatibile cu banalul Windows). Riposta pământeană era condusă de însuşi POTUS, President Of The United States, consta într-un atac cu avioane F/A-18 Hornet, un alt reper din panoplia forţelor aeriene americane. Înalta tehnologie a eșuat, a fost nevoie de o epavă recuperată în 1947 de la Roswell — dar Will Smith şi Jeff Goldblum erau cool şi Independence Day devenea filmul cu cele mai mari încasări din an.
În 2022, Tom Cruise (ajuns la 60 de ani) se întoarcea cu Pete Mitchell în Top Gun: Maverick, cu tot cu ochelarii, geaca şi motocicleta devenite aproape sinonime cu personajul — dar cu o jucărie de generaţie nouă, F/A-18E/F Super Hornet. Mult mai cizelat decât înaintaşul său, Maverick s-a transformat în cel mai profitabil film al lui Cruise… chiar dacă despre recrutările în Marina americană nu s-a mai spus nimic.
OBS: La momentul acestei postări, următorul blockbuster al lui Cruise, Mission: Impossible – Dead Reckoning Part 1, abia îşi începe parcursul în cinematografe… unul înghesuit (la propriu) de competiţia directă cu Oppenheimer al lui Christopher Nolan, care l-a scos mai repede din cinematografele IMAX. Rămâne de văzut dacă a şaptea aventură a lui Ethan Hunt va doborî recordul lui Maverick.
Aşadar, avioane precum F-14 şi F-18 s-au dovedit extrem de bănoase pentru Hollywood. Cu toate acestea, un alt avion, mai mic şi mai subtil, se dovedeşte o adevărată piatră de temelie — dacă nu pentru aviaţia americană, atunci pentru politica externă a Statelor Unite.
Cu opt ani mai tânăr decât F-14 şi cu 3 ani mai bătrân decât F-18, F-16 Fighting Falcon a reprezentat o adevărată revoluţie tehnologică în aeronautică, fiind primul avion de vânătoare cu tehnologie fly-by-wire: suprafeţele de control al zborului sunt dirijate de pilot prin intermediul computerelor, circuitelor electrice ori servomotoarelor — în loc de învechitul sistem cu cabluri şi elemente hidraulice.
Conceput iniţial ca un avion de vânătoare mic şi uşor, a devenit o platformă multirol atât de fiabilă, încât, după mai mult de 40 de ani de serviciu activ, americanii ezită să-l înlocuiască. Mai mult, se dovedeşte o monedă de schimb extrem de eficientă în relaţiile externe — mai ales cu Orientul Mijlociu (unde Israelul este un client important, iar Bahrainul este prima țară căreia i-a fost livrată cea mai recentă versiune de F-16, în martie 2023) şi Extremul Orient (în special Japonia).
Recent, F-16 a devenit motivul unor discuţii aprinse între Ucraina şi membrii NATO — la care organizaţie va adera cât de repede şi Suedia, după ce Turcia şi-a retras obiecţiile… în schimbul unor noi livrări de aparate F-16 americane.
Şi pe plaiuri mioritice avem F-16: 17 cumpărate de la Portugalia şi aflate în serviciu, 32 în curs de livrare din Norvegia, după ce tranzacţia a fost finalizată în iunie 2023. Norvegienii le-au retras din serviciu pentru că, deh, la 40+ ani vor şi ei niscaiva prospături, F35, chestii. Vorba aia, Fondul Suveran de pensii al Norvegiei este cel mai mare de felul lui din lume.
Conform inforadar.mapn.ro, la fel de bine puteam alege Gripen sau Eurofighter, poate chiar mai noi. Însă, pentru că… din seria filmelor… şi pentru că americanii, a căror venire românii au aşteptat-o parcă dintotdeauna… iaca, n-a zburat Tom Cruise cu ce avioane îşi trag românii.
(sursa foto: istock.com)